BLOG

METHAANIJS: EEN TIJDBOM VOOR ONS KLIMAAT

De mens vervuilt de atmosfeer met broeikasgassen, wat leidt tot een klimaatverandering die afwijkt van de natuurlijke klimaatverandering. Dat de mensheid zich hier steeds meer van bewust wordt en dat ingezet wordt op reductie van de uitstoot van CO2 is positief, maar wel eenzijdig. Weinigen lijken zich ervan bewust dat andere broeikasgassen een veel grotere invloed hebben op ons klimaat dan CO2. Op de oceaanbodems ligt een enorme tijdbom voor ons klimaat: methaanijs. 

SCHARRELKINDEREN

In mijn jeugd was buiten spelen nog heel gewoon. We klommen in bomen, gingen spoorzoeken, legden een plank over een sloot als evenwichtsbalk, verstopten ons in de bosjes en zochten beestjes in de sloten en weilanden. We liepen wel eens een snee of een blauwe plek op en kwamen soms doorweekt en vies thuis, maar heeft dit ons veel kwaad gedaan….?

CAPACITEIT ELEKTRICITEITSNETWERK GROOTSTE BOTTLENECK VOOR DUURZAAMHEIDSAMBITIES?

“Zeker drie jaar uitstel voor Zonnepark Trekgatenweg”. Zomaar een krantenkop in januari 2019. Maar waarom gaat dit zonnepark voorlopig niet door? Financieel niet haalbaar? Bezwaren vanuit de omgeving? Politiek? Nee, dit zonnepark is voorlopig van de baan omdat de capaciteit van het elektriciteitsnet onvoldoende is om de geproduceerde energie te kunnen transporteren. En dit project is niet de enige….